Premiera poradnika „JedzONKO na odporność”

„Życie czasem zmusza nas do różnych jedzeniowych ograniczeń, które zrazu wydawać się mogą srogie, a nawet bezwzględne, lecz pamiętać musimy również o tym, że życie nigdy nie zmusza nas do tego, byśmy jedli źle. Konieczna dieta nie musi stać się dodatkową udręką, może nieść przyjemność. Przyjemność niebagatelną, bowiem możliwą do doświadczania codziennie – przyjemność z jedzenia. O tym właśnie jest niniejsza książka.” Pisze w komentarzu do książki „JedzOnko na odporność” Robert Makłowicz. Te słowa w znakomity sposób oddają także ideę powstania całej serii projektu Fundacji ISKIERKA „JedzONKO”.

X

Premiera poradnika „JedzONKO na odporność”

large_Jedzonko4_07_461dc704e4

Autorką „JedzOnko na odporność” jest, podobnie jak w przypadku wcześniejszych części, Katarzyna Stankow, która jest dietetykiem klinicznym, doradcą żywieniowym Fundacji ISKIERKA, pasjonatką zdrowej kuchni, ale przede wszystkim mamą podopiecznej fundacji, która przeszła chorobę nowotworową. Po raz kolejny podzieli się swoją wiedzą, doświadczeniem i pomysłami:

To nasza najbardziej uniwersalna pozycja, z której każdy z nas może korzystać. Oczywiście, pisząc ją, miałam na uwadze dzieci po chorobie onkologicznej, które wyczerpane długotrwałym leczeniem, muszą wzmocnić swój układ immunologiczny. Swoją odporność budujemy każdego dnia i nie musimy do tego stosować wymyślnych produktów, czy suplementów. Zacznijmy od tego co najprostsze – od talerza. Chciałam pokazać, że możemy jeść produkty bogato odżywcze, które są powszechnie dostępne w każdej porze roku. Jestem zwolenniczką jedzenia sezonowego. Takie produkty są najbardziej wartościowe i kupimy je na każdym bazarze, w każdym sklepie. Bardzo istotne jest również, aby jeść smacznie i zdrowo, nie tracąc właśnie przyjemności z jedzenia.

Swoje 4 propozycje potraw przestawiła w książce także Emilia Daniło – podopieczna ISKIERKI z Jasła z ogromnym zacięciem i talentem do pieczenia i gotowania. Ma za sobą udział w konkursach kulinarnych oraz staże w restauracjach. Choroba pokrzyżowała jej plany, jednak nie pozbawiła pasji i marzeń. W czasie leczenia Emilia stara się nie zwalniać tempa i w miarę możliwości szuka inspiracji, tworzy dania, a efektem swojej pracy dzieli się na swoim Instagramie kulinarnym: sol.i.cukier.

Jak to się zaczęło

Projekt edukacyjny JedzONKO to dziś cztery książki, które odpowiadają na wiele zadawanych przez rodziców pytań dotyczących diety dziecka chorego onkologicznie i po jego wyleczeniu. „Jak w szpitalnej przestrzeni przyrządzać zdrowe posiłki wzmacniające dziecko”? „Jakich produktów można użyć, a czym zastąpić te, które z rożnych względów są niewskazane czy wręcz zakazane”? „Jak dieta może wpływać na wyniki leczenia, czy w końcu, jak zachęcić chore dziecko do zdrowego odżywiania na etapie, kiedy wszystko jest „Be!”.

Zaczęło się od warsztatów na oddziałach onkologii dziecięcej prowadzonych przez Kasię Stankow. Dzieliła się swoją wiedzą, doświadczeniem i pomysłami z innymi rodzicami. Szybko ujawniła się potrzeba publikacji, do której będzie można wrócić, aby odświeżyć ulubiony przepis czy znaleźć niezbędną wskazówkę dotyczącą diety na określonym etapie leczenia.

Poradniki

Poradniki kulinarne JedzONKO – to wydawnictwa pionierskie w tym obszarze, gdyż są to jedyne publikacje, powszechnie dostępne, zawierające – oprócz porad i zaleceń medycznych – także różnorodne przepisy na posiłki, które można przygotować nawet w ograniczonej przestrzeni kuchni na oddziałach szpitalnych. Ideą tej serii jest promocja zdrowego, rodzinnego stylu odżywiania się oraz pokazanie, że wspólne przyrządzanie posiłków może być świetną zabawą, a dobrze zbilansowana dieta może być smaczna, kolorowa i oparta na bardzo prostych przepisach, a także – co najważniejsze – atrakcyjna dla dzieci i wspierająca ich zdrowie. Z tą myślą powstały też projekty graficzne tych książek. We wszystkich częściach, duży nacisk został położony na łatwość wykonania oraz atrakcyjność wizualną dań.

Motywem przewodnim JedzONKA 1 (2017) są poszczególne posiłki podczas dnia. Poradnik zawiera ogólne zalecenia dietetyczne podczas leczenia, a także przy występowaniu specyficznych dla niego powikłań.

JedzONKO 2 (2018) to przepisy na „kolorowe gotowanie” i pomysły na wykorzystanie produktów wyjątkowo bogatych w składniki odżywcze  a jednocześnie wspierających prawidłowy rozwój dzieci, a także proces zdrowienia. Znajduje się w nim szereg praktycznych wskazówek kulinarnych oraz sposobów pobudzania apetytu.

JedzONKO po przeszczepieniu (2020) – trzecia część poradnika powstała we współpracy z Fundacją DKMS jest z kolei odpowiedzią na liczne pytania rodziców dzieci „przeszczepowych” i zgłaszane potrzeby w zakresie żywienia małych pacjentów na tym szczególnym etapie leczenia chorób układu krwiotwórczego, jakim jest transplantacja szpiku.

Wydawnictwa: „JedzOnko”, „JedzOnko2”, „JedzOnko po przeszczepieniu” są udostępniane bezpłatnie rodzicom dzieci w trakcie leczenia oraz dostępne w ogólnej sprzedaży pozostałym zainteresowanym. „JedzOnko na odporność” zostało wydane w nakładzie 2000 egz. i jest do nabycia cenie 30 pln na stronie sklepu Fundacji ISKIERKA. Całkowity dochód ze sprzedaży jest przeznaczony na rzecz dzieci z chorobą nowotworową.

Premiera książki odbędzie się 14 maja 2024 r. o g. 11 w „Pracowni Smaku Jolanty Kleser” w Katowicach (ul. Kościuszki 12).

Facebook
YouTube
LinkedIn