Unikaj ultraprzetworzonej żywności

Dla dzieci chorych onkologicznie i tych już wyleczonych niezwykle ważne jest by organizm był silny, dobrze odżywiony. Zdrowa dieta jest bogata w dobrej jakości białko(chude mięso, ryby, twaróg), tłuszcze (tłuste ryby, oliwa z oliwek), węglowodany, składniki mineralne i witaminy. To te elementy, które dobrze zbilansowane, dodadzą dziecku siły w dochodzeniu do zdrowia i później w jego utrzymaniu.

Nadmierne spożycie ultraprzetworzonej żywności może mieć negatywny wpływ na ciało i umysł – przestrzegła dietetyczka ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego, doktor nauk o zdrowiu Małgorzata Słoma-Krześlak. Zaliczają się do niej zarówno chipsy i słodzone napoje gazowane, jak i gotowe dania oraz produkty pozornie postrzegane jako zdrowe, np. batoniki proteinowe.

X

Unikaj ultraprzetworzonej żywności

dzieci

Ultraprzetworzoną żywność cechuje obecność składników, których na co dzień nie używa się w domowych kuchniach: emulgatorów, wzmacniaczy smaku i sztucznych barwników. W procesie produkcji jest ona wielokrotnie przetwarzana. Małgorzata Słoma-Krześlak dietetyczka ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego zwraca uwagę, że:

W dobie łatwego dostępu do szybkich posiłków i przekąsek typu instant coraz więcej badań wskazuje, że żywność ultraprzetworzona (UPF – ultra-processed food) może mieć niepokojący wpływ nie tylko na nasze ciało, ale również na umysł.

Dieta ma bezpośredni wpływ na stan mikrobioty jelitowej, która oddziałuje na układ nerwowy. Ultraprzetworzona żywność sprzyja stanom zapalnym, zaburza równowagę bakterii jelitowych oraz wpływa na układ dopaminergiczny, które reguluje odczuwanie przyjemności oraz motywację.

Wszystko to może nasilać objawy depresji oraz lęku. W badaniach epidemiologicznych wykazano, że zwiększenie w diecie o 10 proc. udziału UPF może wiązać się z 11 proc. wyższym ryzykiem depresji.

Ultraprzetworzona żywność może negatywnie wpływać na koncentrację, orientację przestrzenną i zdolność logicznego myślenia, a także jakość snu – szczególnie u dzieci i nastolatków.

Choć żywność ultraprzetworzona jest powszechnie dostępna i atrakcyjna smakowo, jej nadmiar może negatywnie wpływać na nasz mózg, sen i zdrowie psychiczne.

Nawet niewielkie zmiany w codziennej diecie – bez skrajnych restrykcji, ale z większą świadomością na temat jedzenia – mogą poprawić jakość życia.

Redakcja: Adrian Urbanek

Źródło: PAP

Portal onkorodzice.pl wspiera EC Zagłębie Dąbrowskie

Facebook
YouTube
LinkedIn