JedzONKO3 po przeszczepieniu

JedzONKO po przeszczepieniu to pierwszy w Polsce poradnik kulinarny wspierający prawidłowe żywienie dzieci po przeszczepieniu szpiku kostnego, w którym znajdują się zarówno przepisy dostosowane do sytuacji zdrowotnej dziecka, proste i szybkie w przygotowaniu, jak i szczegółowe wytyczne dotyczące diety w okresie około przeszczepowym.

X

JedzONKO3 po przeszczepieniu

okładki_1_2_3_osobno

Fundacja Iskierka zdecydowała się na „elektroniczną premierę” długo wyczekiwanego i bardzo potrzebnego poradnika, który trafił do druku chwilę przed tym, zanim świat się zatrzymał. Tygodnie czy miesiące w onkologii mają bowiem ogromne znaczenie. Kiedy będzie już taka możliwość, zostaną zorganizowane warsztaty kulinarne połączone z poradnictwem dietetycznym przy klinikach przeszczepowych w Polsce.

Książka zawiera porady i wskazówki dotyczące przyrządzania dań, wykaz produktów dozwolonych i niepożądanych. Pomaga w komponowaniu pełnowartościowych posiłków oraz dostarcza wiedzy i inspiracji opiekunom chorych dzieci.

 Podobnie, jak w poprzednich dwóch częściach tej unikalnej serii wydawniczej, duży nacisk został położony na łatwość wykonania oraz atrakcyjność wizualną dań.

Zawsze ważne dla nas było podążanie za potrzebami chorych dzieci i ich rodziców. Na początku, poprzez warsztaty kulinarne, odpowiadaliśmy na szerokie spektrum apetytów małych pacjentów. Od niejadków po zupełnych łasuchów. Oczywiście te wahania często były związane z etapami leczenia. Poprzez zabawę i wspólne gotowanie zachęcaliśmy dzieci do bardziej świadomego odżywiania oraz zmian nawyków żywieniowych. Wiedzą z zakresu dietetyki oraz doświadczeniem Kasi Stankow, mamy naszej byłej podopiecznej, podzieliliśmy się wydając dwie części poradnika „JedzONKO”. Teraz udało się zaopiekować w tym zakresie dzieci i rodziców po przeszczepieniu, co bardzo nas cieszy. Okazuje się bowiem, że można w tych bardzo specyficznych warunkach i z dużą ilością ograniczeń, przygotować zdrowe, pyszne oraz atrakcyjne dla dzieci posiłki czy przekąski. Pozostaje im życzyć dużo zdrowia, siły i smacznego!  – komentuje Prezes Fundacji ISKIERKA Jolanta Czernicka-Siwecka.

Wersję podglądową JedzONKA po przeszczepieniu, znajdziecie TUTAJ.

Poradniki w wersji książkowej są bezpłatne dla pacjentów i opiekunów dzieci onkologicznych, poprzez zgłoszenie mailowe do: i.molenda@fundacjaiskierka.pl. Dla pozostałych zainteresowanych są dostępne do nabycia w iskierkowym sklepie internetowym. 

Całkowity dochód ze sprzedaży jest przeznaczony na edukację dotyczącą żywienia dzieci podczas leczenia onkologicznego.

Więcej o projekcie, jak i samych poradnikach JedzONKO, przeczytacie TUTAJ.

Źródło: www.fundacjaiskierka.pl