Składniki
- jajko
- ¾ szklanki mąki bezglutenowej np. ryżowej lub kukurydzianej
- szczypta soli
- 4-5 łyżek zimnej wody
- 2 małe morele
- łyżeczka masła
- kilka listków świeżej szałwii*
* Dla dziecka po przeszczepie pomiń szałwię.
Przygotowanie
Do głębokiego talerza wbij jajko, dodaj wodę, sól i dokładnie wymieszaj. Dodaj puree z gotowanej moreli (morele ugotuj, obierz ze skórki, wyjmij pestkę i zmiksuj). Powoli dosypuj mąkę ciągle mieszając do momentu, gdy powstanie dość luźne, ciągnące się ciasto.
W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem odrobiny soli. Gdy woda zacznie wrzeć, zanurz w niej łyżkę, a następnie nabieraj 1/3 łyżki ciasta i wkładaj na gotującą się wodę. Gdy kluseczki wypłyną, gotuj je jeszcze przez ok. 2 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową. Podawaj skropione masłem z szałwią. Możesz posypać odrobiną startego sera.
Smacznego!