Kluski kładzione z szałwią

Kategoria: Dieta wątrobowa, Dieta w neutropenii, Dieta nerkowa, Dieta jelitowa, Dieta przeszczepowa

Danie na ciepło
Liczba porcji: dla 2 osób
Przygotowanie: 20 min

X

Kluski kładzione z szałwią

Składniki

  • jajko
  • ¾ szklanki mąki bezglutenowej np. ryżowej lub kukurydzianej
  • szczypta soli
  • 4-5 łyżek zimnej wody
  • 2 małe morele
  • łyżeczka masła
  • kilka listków świeżej szałwii*

* Dla dziecka po przeszczepie pomiń szałwię.

Przygotowanie

Do głębokiego talerza wbij jajko, dodaj wodę, sól i dokładnie wymieszaj. Dodaj puree z gotowanej moreli (morele ugotuj, obierz ze skórki, wyjmij pestkę i zmiksuj). Powoli dosypuj mąkę ciągle mieszając do momentu, gdy powstanie dość luźne, ciągnące się ciasto. 

W dużym garnku zagotuj wodę z dodatkiem odrobiny soli. Gdy woda zacznie wrzeć, zanurz w niej łyżkę, a następnie nabieraj 1/3 łyżki ciasta i wkładaj na gotującą się wodę. Gdy kluseczki wypłyną, gotuj je jeszcze przez ok. 2 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową. Podawaj skropione masłem z szałwią. Możesz posypać odrobiną startego sera.

Smacznego!

Facebook
YouTube
LinkedIn