Krem z pieczonych buraków

Kategoria: Przepisy świąteczne

Danie na ciepło
Liczba porcji: dla 2 osób
Przygotowanie: 1h pieczenia + 15 min gotowania

X

Krem z pieczonych buraków

Składniki

  • 1 burak
  • 2 ząbki czosnku
  • gałązka rozmarynu
  • łyżka oleju rzepakowego
  • pół jabłka
  • 1 szklanka wywaru warzywnego/drobiowego
  • 2-3 kuleczki sera mozzarella

Przygotowanie

Buraka, czosnek i rozmaryn zawiń w folię aluminiową lub włóż do naczynia do zapiekania i upiecz w piekarniku przez ok. 1 godzinę w temp. 180 st.C. Po upieczeniu buraka przestudź i obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki. W garnku rozgrzej olej, dodaj pokrojonego buraka, pokrojone jabłko i bulion. Dopraw szczyptą soli, kurkumą i białym pieprzem. Gotuj ok. 15 min. Po tym czasie zupę zmiksuj na gładki krem.

Podawaj z kuleczkami mozzarelli. Polecamy również kozi ser, świetnie komponuje się z burakami.

Facebook
YouTube
LinkedIn