Składniki
- 1 szklanka ulubionej mąki (dobrze sprawdzi się owsiana)
- pół szklanki wrzątku
- szczypta soli
- łyżka oliwy
- małe jabłko
- 4-5 suszonych śliwek
- łyżeczka masła
Przygotowanie
Zacznij od zmoczenia śliwek w gorącej wodzie aby nieco zmiękły. Mąkę wsyp do miski, dopraw szczyptą soli, wlej wrzątek i dokładnie mieszaj łyżką. Gdy nieco przestygnie, dolej oliwę i dokładnie wyrób dłonią elastyczne ciasto. Cały proces możesz również wykonać w robocie kuchennym. Przykryj ciasto ściereczką i odstaw na kilka minut.
W garnku roztop masło, dodaj obrane ze skórki, starte na tarce jabłko oraz odcedzone, posiekane śliwki. Duś kilka minut, aż jabłka się rozpadną. Farsz przestudź.
Ciasto rozwałkuj, wycinaj szklanką okrągłe kształty, faszeruj jabłkiem ze śliwkami, uformuj pieroga. Gotuj 2-3 minuty w lekko osolonej wodzie.