Pulpeciki z królika w koperkowym sosie

Kategoria: Dieta cukrzycowa, Dieta w neutropenii

Danie na ciepło
Ilość porcji: dla 2 osób
Przygotowanie: 25 min

X

Pulpeciki z królika w koperkowym sosie

Składniki

  • 200 g mięsa z królika
  • małe jajko
  • ½ czerstwej kajzerki
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • szczypta soli i białego pieprzu
  • łyżeczka łagodnej musztardy
  • szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1/3 łyżeczki kurkumy
  • łyżka mąki krupczatki
  • łyżka śmietany 12%
  • łyżeczka masła 5g
  • ½ pęczka koperku

Przygotowanie

Mięso królika (najlepiej z uda) zmiel w maszynce do mielenia mięsa Lub poproś o zmielenie w sklepie). Mięso odstaw, by osiągnęło temperaturę pokojową. Następnie przełóż do miski. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Dodaj do mięsa wraz z pozostałymi składnikami, czyli jajkiem, namoczoną wcześniej w wodzie i odciśniętą kajzerką. Dopraw słodką papryką, szczyptą soli i pieprzu oraz musztardą. Dokładnie wymieszaj. Z masy uformuj małe pulpeciki. Gotuj na parze ok. 15-20 minuty.

Bulion zagotuj z kurkumą. W miseczce dokładnie rozprowadzić mąkę w śmietanie, dodaj do tego kilka łyżek gorącego bulionu i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej do bulionu ciągle mieszając, zagotuj na małym ogniu. Dopraw solą i białym pieprzem. Gotuj przez ok. 1 minutę co chwilę mieszając. Dodać masło i posiekany koperek, podgrzewaj jeszcze przez chwilę ciągle mieszając. Po kilku minutach sos jest gotowy.

Smacznego!

Facebook
YouTube
LinkedIn