Składniki
- 200 g mięsa z królika
- małe jajko
- ½ czerstwej kajzerki
- 2 łyżki natki pietruszki
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta soli i białego pieprzu
- łyżeczka łagodnej musztardy
- szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- łyżka mąki krupczatki
- łyżka śmietany 12%
- łyżeczka masła 5g
- ½ pęczka koperku
Przygotowanie
Mięso królika (najlepiej z uda) zmiel w maszynce do mielenia mięsa Lub poproś o zmielenie w sklepie). Mięso odstaw, by osiągnęło temperaturę pokojową. Następnie przełóż do miski. Natkę pietruszki drobno posiekaj. Dodaj do mięsa wraz z pozostałymi składnikami, czyli jajkiem, namoczoną wcześniej w wodzie i odciśniętą kajzerką. Dopraw słodką papryką, szczyptą soli i pieprzu oraz musztardą. Dokładnie wymieszaj. Z masy uformuj małe pulpeciki. Gotuj na parze ok. 15-20 minuty.
Bulion zagotuj z kurkumą. W miseczce dokładnie rozprowadzić mąkę w śmietanie, dodaj do tego kilka łyżek gorącego bulionu i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej do bulionu ciągle mieszając, zagotuj na małym ogniu. Dopraw solą i białym pieprzem. Gotuj przez ok. 1 minutę co chwilę mieszając. Dodać masło i posiekany koperek, podgrzewaj jeszcze przez chwilę ciągle mieszając. Po kilku minutach sos jest gotowy.
Smacznego!