Ryż z mlekiem kokosowym, mango i kurczakiem

Kategoria: Dieta wątrobowa, Dieta cukrzycowa, Dieta jelitowa, Dieta w neutropenii

Danie na ciepło
Liczba porcji: dla 2 osób
Przygotowanie: 20 min

X

Ryż z mlekiem kokosowym, mango i kurczakiem

Składniki

  • 100 g ryżu lub komosy ryżowej*
  • 300 ml mleczka kokosowego o obniżonej zawartości tłuszczu (5-7%) lub napój kokosowy
  • 1 małe mango*
  • 5 g świeżego imbiru
  • 1 mała pomarańcza
  • 100 g piersi z kurczaka
  • szklanka bulionu warzywnego

* W przypadku cukrzycy wybierz komosę, a mango zamień na morele. Przy problemach jelitowych wybierz biały ryż.

Przygotowanie

Ryż (lub komosę ryżową) przepłucz pod bieżącą wodą, przełóż do garnka, dodaj mleko/napój kokosowy, sok wyciśnięty z pomarańczy, starty imbir, szczyptę soli i biały pieprz. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. Po tym czasie wyłącz gaz i zostaw zamknięty garnek.

Podczas gotowania ryżu/komosy, ugotuj w bulionie kurczaka do miękkości, a następnie wyjmij, przestudź i pokrój w kostkę. Mango obierz ze skórki i również pokrój w drobną kostkę. Tak przygotowane składniki dodaj do ryżu, wymieszaj. Podawaj z odrobiną koperku.

Smacznego!