Składniki
- 100 g ryżu lub komosy ryżowej*
- 300 ml mleczka kokosowego o obniżonej zawartości tłuszczu (5-7%) lub napój kokosowy
- 1 małe mango*
- 5 g świeżego imbiru
- 1 mała pomarańcza
- 100 g piersi z kurczaka
- szklanka bulionu warzywnego
* W przypadku cukrzycy wybierz komosę, a mango zamień na morele. Przy problemach jelitowych wybierz biały ryż.
Przygotowanie
Ryż (lub komosę ryżową) przepłucz pod bieżącą wodą, przełóż do garnka, dodaj mleko/napój kokosowy, sok wyciśnięty z pomarańczy, starty imbir, szczyptę soli i biały pieprz. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 15 min. Po tym czasie wyłącz gaz i zostaw zamknięty garnek.
Podczas gotowania ryżu/komosy, ugotuj w bulionie kurczaka do miękkości, a następnie wyjmij, przestudź i pokrój w kostkę. Mango obierz ze skórki i również pokrój w drobną kostkę. Tak przygotowane składniki dodaj do ryżu, wymieszaj. Podawaj z odrobiną koperku.
Smacznego!