Serniczki bananowe

Kategoria: Przepisy świąteczne

Danie na zimno
Liczba porcji: dla 2 osób
Przygotowanie: 15 min + 3h chłodzenia

X

Serniczki bananowe

Składniki

  • 300g białego chudego sera
  • 100g jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżeczki żelatyny
  • 4 biszkopty kocie języczki łyżeczka kawy inki (bądź innej zbożowej)
  • mały banan
  • dozwolone owoce np. mango, jabłko, granat, mandarynka

Przygotowanie

Żelatynę rozpuść w 4 łyżkach gorącej wody, odstaw do przestygnięcia. Ser zmiksuj z jogurtem i bananem na gładką masę. Dodaj żelatynę i wymieszaj. Kawę zbożową rozpuść w ciepłej wodzie, nasącz nią biszkopty. Ułóż je w naczynku (mogą być osobne porcje) i nałóż serową masę. Schładzaj w lodówce 3-4 godziny. Gotowe serniczki ozdób ulubionymi (dozwolonymi) owocami. Jeśli nie ma przeciwwskazań, deser posyp siekaną czekoladą.

Smacznego!