Zielone risotto z groszkiem

Kategoria: Dieta jelitowa, Dieta nerkowa

Danie na ciepło
Liczba porcji: dla 2 osób
Przygotowanie: 20 min

X

Zielone risotto z groszkiem

Składniki

  • 100 g ryżu arborio (do risotto)
  • cebulka szalotka*
  • łyżeczka masła
  • pół szklanki zielonego groszku
  • szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
  • łyżka serka śmietankowego typu Almette

* W przypadku problemów jelitowych szalotkę możesz pominąć.

Przygotowanie

W garnku rozgrzej masło, dodaj drobno posiekaną cebulkę oraz ryż. Wymieszaj, aby wszystkie ziarenka ryżu pokryły się masłem. Dodaj 1/3 szklanki bulionu, mieszaj delikatnie do czasu, aż ryż wchłonie płyn, dodaj kolejna porcję. Na koniec dodaj groszek, dolej pozostały bulion i gotuj na małym ogniu aż składniki będą miękkie. Wyłącz gaz, dodaj serek, dokładnie wymieszaj.

Smacznego!