Ziemniaczane Gnocchi

Kategoria: Dieta w neutropenii, Dieta nerkowa

Danie na ciepło
Liczba porcji: dla 4 osób
Przygotowanie: 20 min

X

Ziemniaczane Gnocchi

Składniki

  • 600 g ziemniaków
  • 2 żółtka
  • 100 g mąki pszennej
  • szczypta soli

Przygotowanie

Ziemniaki upiecz lub ugotuj na parze, przestudź i wyjmij łyżką z łupinek. Następnie przeciśnij przez praskę lub dokładnie utłucz tłuczkiem (ziemniaki powinny być gładkie, bez grudek). Do ziemniaczanej masy dodaj żółtka, szczyptę soli oraz mąkę i zagnieć miękkie, elastyczne ciasto. Jeśli masa będzie zbyt rzadka, dodaj więcej mąki. Uformuj wałeczki jak na kopytka, aby nadać im lekko podłużny i naciśnij widelcem każdą kluseczkę.

Gotuj partiami w dużej ilości osolonej wody.

Doskonałe do zjedzenia samodzielnie, z cukrem lub z sosem. Dodatki wybieraj w zależności od problemów zdrowotnych dziecka.

Smacznego!